Zdrowe kanapki dla małego sportowca

19-01-2016, 10:45

Kanapka z żółtym serem i pomidorem? Nie mówimy nie. Jednak jest wiele opcji ciekawszych i...zdrowszych. Oto trzy przepisy na kanapki, które powinny zasmakować całej rodzinie.

 

 

Składniki:

  • kromki chleba opieczone w tosterze
  • kilki listków szpinaku (lub innej zieleniny)
  • plasterki ugotowanego lub upieczonego buraka
  • kawałki upieczonej dyni
  • kiełki
  • plasterki sera feta (opcja beznabiałowa: wędzone tofu)
  • oliwa/olej rzepakowy/olej lniany do polania pieczywa

 

Przygotowanie:

Najlepiej, jeśli pozwolimy dziecku samemu przygotować kanapki. W związku z tym kroimy fetę (lub tofu) na plastry, do miseczek wkładamy liście szpinaku, kiełki, buraka, dynię oraz pieczywo skropione lekko olejem. Reszta już należy do twojego dziecka.

 

Kanapka ze smalcem z fasoli

 

Składniki na smalec:

  • 100 g fasoli jaś
  • 2 cebule
  • 1/2 jabłka
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 kulka jałowca
  • (duża) szczypta majeranku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę moczymy całą noc, następnego dnia obieramy ze skórki. Następnie należy ją ugotować, zmiksować z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na patelnię i smażyć do miękkości. Cebulę i jabłko (bez przypraw) dodajemy do fasoli. Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, miksujemy.

Gotowe!

 

Więcej na junior.sport.pl>>


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

APR – Formularz kontaktowy

Partnerzy

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo

Formularz Kontaktowy

Drogi użytkowniku!

Przed wysłaniem pytania sprawdź, czy odpowiedź na nie nie została umieszczona w bazie FAQ.

Najczęściej zadawane pytania
  • zapisy@aprlampart.pl
  • 48 502 741 749