Szpinak w diecie małego sportowca. Przepisy dla dzieci

10-03-2015, 14:38

Szpinak posiada wiele cennych składników, które pomagają żyć w zdrowiu dużym i małym sportowcom. Tylko jak do bezkształtnej, zielonej masy, którą sami pamiętamy z przedszkola, przekonać dzieci? Mamy na to sposoby.

 

 

- Dzieci, które uprawiają sport są bardziej narażone na niedobory żelaza z racji, iż intensywne treningi ograniczają jego wchłanianie. Ponadto wzmożony wysiłek powoduje większe straty żelaza, co przy dużych zaniedbaniach prędzej czy później prowadzi do anemii - mówi Joanna Jankowska, dietetyk. A szpinak jest wręcz skarbnicą żelaza. Zawiera również potas, foliany, jod, mangan, witaminy C, E, K, betakaroten oraz witaminy z grupy B. Posiada także właściwości antyoksydacyjne, zatem spożywając go, wspieramy procesy obronne organizmu.

Szpinak jest niskokaloryczny, zalecany jest więc dzieciom i dorosłym borykającym się z nadwagą. Rodzice mogą śmiało także zajadać się szpinakiem, gdyż jego wartości zmniejszają ryzyko zachorowań na chorobę Parkinsona, Alzheimera, wspomagają leczenie trzustki i uporczywych zaparć.

 

Więcej na junior.sport.pl - przejdź>>


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

APR – Formularz kontaktowy

Partnerzy

logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo

Formularz Kontaktowy

Drogi użytkowniku!

Przed wysłaniem pytania sprawdź, czy odpowiedź na nie nie została umieszczona w bazie FAQ.

Najczęściej zadawane pytania
  • zapisy@aprlampart.pl
  • 48 502 741 749